Konstnärlig ledare – Florian Benfer

English version

Mångsidighet och en genreöverskridande nyfikenhet på musik från alla tider utmärker Florian Benfers arbete som dirigent, sångare och organist. Sedan 2018 är han konstnärlig ledare för Gustaf Sjökvists Kammarkör.

Florian leder även Arton Ensemblen som han grundade 2008.

Han har varit konstnärlig ledare för Tysklands nationella ungdomskammarkör (Deutscher Jugendkammerchor) 2014-2019 och Stockholms Kammarkör 2012-2020. Under säsongen 2013/2014 arbetade Florian som kormästare på Kungliga Operan i Stockholm.

Florian har även ett nära samarbete med Eric Ericsons Kammarkör som gästdirigent och har dirigerat och arbetat med ensembler som Sveriges Radiokör, Cappella Amsterdam, RIAS Kammerchor, NDR Chor, SWR Vokalensemble, Chor des Bayerischen Rundfunks, MDR Rundfunkchor, Svenska kammarorkestern, Drottningholms Barockensemble, Folkoperans orkester i Stockholm, Blåsarsymfonikerna och Stockholms Bachsällskap.

Florian har lett körinstuderingar för dirigenter som Peter Eötvös, Christoph Eschenbach, Daniel Harding, Lorin Maazel, Louis Langrée, Esa-Pekka Salonen, Sakari Oramo, Christopher Hogwood och Thomas Dausgaard.

Som dirigent och sångare har han deltagit vid ett stort antal festivaler i Europa, Asien och Nordamerika, däribland Kuhmo Chamber Music Festival, Bachfest Leipzig, Festival van Vlaanderen, Östersjöfestivalen, MusikTriennale Köln, Taipei International Choral Festival, Beijing Modern Music Festival, ISCM World Music Days, Svensk Musikvår och Sound of Stockholm.

Florian är även en efterfrågad masterclass-lärare i Skandinavien, Tyskland och Österrike. 2020 tillträdde han som universitetslektor i kördirigering vid Musikhögskolan i Örebro och director musices vid Örebro universitet. Sedan 2017 är han gästlärare och docent i kördirigering vid Beijings musikhögskola ”Central Conservatory of Music“.

Florian Benfers musikaliska utbildning inleddes i Leipzig med studier i kyrkomusik, och fortsatte sedan i Stockholm, där han studerade kördirigering för Anders Eby. Säsongen 2010/11 tillbringade Florian vid Kungliga musikhögskolan i Haag med studier i orkesterdirigering för Kenneth Montgomery och Jac van Steen. Under 2012 gick han sedan en påbyggnadsutbildning i orgel för Nils Larsson i Stockholm. Masterclasses för Frieder Bernius, Stefan Parkman, Michael Radulescu, Patrick Russil och Grete Pedersen har kompletterat utbildningen, liksom arbetet som sångare i ensembler som Kammerchor Stuttgart, Lucerne Festival Academy Vocalists och World Youth Choir.

År 2016 fick Florian Johannes Norrby-medaljen, som utdelas i samråd med Musikaliska Akademien till en ”svensk kördirigent som på ett framstående sätt främjat landets körliv och utvecklat körsången till bestående konstupplevelser”.

Florian Benfer har dessutom tilldelats följande utmärkelser:

2012 – Eric Ericsons Resestipendium
2010 – Kungliga Musikaliska Akademiens stipendium
2008 – Gustav Sjökvist-stipendiet för unga kördirigenter

Florians arbete har dokumenterats på ett flertal cd-skivor samt i radioinspelningar för svensk, finsk, holländsk och tysk radio.

 

Kontakt: mail@florianbenfer.de

Diskografi

Körens diskografi består av över tjugo CD-inspelningar, med verk av bland andra Sven-David Sandström, Jan Lundgren, Lars Edlund, Hugo Alfvén, Nils Lindberg och Benny Andersson. Till körens 10-årsjubileum 2004 beställdes verk av sex skandinaviska tonsättare.

Uruppföranden

Ett långt och mycket speciellt samarbete har vi haft förmånen att ha tillsammans med Sven-David Sandström under tre år (2008-2011) i Storkyrkan.

Musikersamarbeten

Kören har genom åren haft den stora förmånen att musicera med många framstående musiker och ensembler, såväl svenska som internationella. Samarbetena har gjort att kören fått utvecklas och utmanas på för oss både kända och nya musikmarker.

Dirigentsamarbeten

Har du som dirigent musikaliska visioner? Önskar du få tillgång till ett av landets främsta instrument? Vi har lång erfarenhet av samarbeten med olika dirigenter på projektbasis och uppskattar nya idéer och musikaliska utmaningar.

Turnéer och resor

Genom åren har det blivit många resor och turnéer över hela världen samt i vårt eget avlånga land. Samtliga välfyllda med konserter och sjungningar där vi fått möjlighet att bjuda på vår repertoar av kontemporär och mer traditionell musik.

Styrelse

Styrelsen, som väljs vid årsstämman, utgörs av medlemmar i kören: Joakim Bergdal - Ordförande Christian Wahlgren - Kassör Håkan Borg - Sekreterare Eva Casserstedt - Ledamot Qaryn Eng - Ledamot

Körmedlemmarna

Vi som sjunger i kören har alla en gedigen körvana. Utöver det kommer vi från olika håll med olika erfarenhet och bakgrund. Har du körvana, god notläsningsförmåga och vill sjunga i en av landets främsta körer?

Körens historia

Det var på förekommen anledning som Gustaf Sjökvist 1994 satte samman sin kammarkör. Gustaf Sjökvist, då professor på musikhögskolan, fick en förfrågan och behövde för detta ett instrument.

Om Gustaf Sjökvist

I februari 2015 miste kören sin grundare och dirigent, Gustaf Sjökvist, efter en längre tids sjukdom. Kören fortsätter sin verksamhet i viljan att föra Gustafs musikaliska gärning vidare.