Efterlängtad turné med Benny Andersson och Kärlekens tid

I samband med att skivan ’Kärlekens tid’ släpptes hösten 2015 gjorde vi två utsålda konserter i Eric Ericsonhallen i Stockholm tillsammans med Benny (vid pianot) och Cecilia Rydinger Alin (dirigent). Många önskade då en ny möjlighet att få uppleva konserten och därför ger vi oss ut på turné!

Turnén i startar 22 september i Uppsala och sedan åker vi vidare till Gävle, Västerås och med en avslutning i Stockholm i början av oktober.

Under konsertens första del framförs stycken ur den svenska körrepertoaren komponerade från 1900-talets andra hälft till nutid. Bland verken finns musik från bland andra Hugo Alfvén, Anna Cederberg Orreteg, Gösta Nystroem, Ingvar Lidholm och Jan Sandström. Efter paus framförs musik från skivan ’Kärlekens Tid’ tillsammansmed Benny Andersson vid flygeln. Musiken är skriven av Benny Andersson och texterna av Björn Ulvaeus, Kristina Lugn, Ylva Eggehorn och Tim Rice.

Cecilia Rydinger Alin är en av Sveriges ledande musikpersonligheter, med ett brett verksamhetsfält som dirigent, pedagog och som administrativ ledare inom musikområdet. Hon är rektor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, sedan 2008 dirigent för OD samt sedan 2004 ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Turnéplan

Sagt om skivan Kärlekens tid

”Tolkningar som med oförställd klarhet och utan några påhittiga arrangemang får denna kända och älskade musik att nå oss mera omedelbart än kanske någonsin tidigare.” – Martin Nyström, DN

”Det här är sannolikt världens vackraste skiva 2015.” – Lasse Anrell, PRO Pensionären

”En närmare religiös stämning som infann sig när Gustaf Sjökvists kammarkör framförde Anthem av Benny och Björn ihop med Tim Rice från ’Chess’. Sedan toppades det med ’Kärlekens tid’.” – Expressens Johan T Lindwall

”Gustaf Sjökvists kammarkör är extrembra. Dom är så otroligt lyhörda, har sjungit tillsammans under många år med världens bästa ledare. Kören är nästan som en person. Den mänskliga rösten är det bästa instrumentet. Ju fler desto bättre. Om man lyssnar på ABBA är det väldigt mycket kör. Det har alltid varit roligt att jobba med många stämmor.” – Benny Andersson

Det vackraste av allt

Vårsäsongen startar den 24 februari i Andreaskyrkan i Stockholm där vi smeker era öron med det vackraste av det vackra, bland annat ett uruppförande av […]

Vi söker altar och basar – kom och sjung med oss

Har du gedigen kör- och notläsningsvana och vill sjunga i en av Sveriges främsta kammarkörer, eller känner du någon som passar in på denna beskrivning? Vi behöver förstärkning i alla stämmor!

Gustaf Sjökvists kammarkör

Nya vägar

Det är i skrivande stund fortfarande sommarvarmt men höstsäsongen är igång. Redan söndagen den 1 oktober har vi vår första konsert där Karin Boyes fantastiska […]

Vi möter våren, sjunger svensk nationalopera, Händels Dixit Dominus och åker på turné med Lill Lindfors

Vårkonserten innehåller förutom välkända vårsånger några spännande och klangfulla verk för kör och elektronik. I juni deltar vi i ett konsertant framförande av operan Gustaf Wasa på Konserthuset och sjunger därefter Händels Dixit Dominus i Högalidskyrkan. Innan hösten drar igång på allvar så åker vi på turné med Lill Lindfors med konserter i Stockholm, Göteborg och Linköping. Varmt välkomna!

Kom, världens tröst

Vi inleder konsertsäsongen 2023 tillsammans med barytonen Jakob Högström och pianisten Johan Ullén med ett underbart romantiskt program där Max Reger och Johannes Brahms står för höjdpunkterna.

Adventstid

Varje söndag i advent kommer vi att släppa en nyinspelad sång, alla under ledning av Florian Benfer - stay tuned!

Snart är advent!

Hösten rusar förbi, och det milda vädret till trots är december snart här och julen närmar sig. Vi sjunger in advent i Ersta kyrka och bjuder in till en stämningsfull kvällskonsert 27 november.

Nytt verksamhetsår – nya konserter!

Efter en intensiv vårtermin ser vi nu mycket fram emot en ny konsertsäsong! Vi börjar första helgen i oktober, i konsertkalendern hittar du alla höstens konserter.

Svensk Musikvår, Jan Lundgren och Lill Lindfors

Nu är vi igång på allvar med vårens program. Två konserter inom ramen för Svensk Musikvår med uruppföranden och radioinspelning, därefter delar vi scen med Jan Lundgren i Grünewaldsalen följt av turné med Lill Lindfors.

Ofrivillig paus

Som de flesta andra körer har vi nu en ofrivillig paus från körsjungandet. Vi vårdar våra röster, nothögar och minnen i väntan på att få sjunga tillsammans igen.

Vila i frid, Sven-David

Det är med stor sorg vi har tagit emot beskedet att Sven-David Sandström är död. Precis som vår egen Maestro, Gustaf Sjökvist, förlorade han en lång kamp mot lungcancer.Men vi är också enormt tacksamma för allt han gav, som vi fått vara med om tillsammans med honom!

En mångfacetterad vår

Efter en lyckad turné till Vietnam är vi i full gång med nya uppdrag. Vi har redan hunnit medverka i Svensk musikvår på Berwaldhallen, sjunga Sandström för Sandström i Storkyrkan samt repetera Tippett´s A Child of Our Time. I maj tar vi oss an Virtuosa motetter och till sommaren samarbetar vi åter igen med Lill Lindfors och Anders Ekdahls trio.

Turné till Vietnam

Gustaf sjökvists kammarkör är inbjudna av Sveriges ambassad i Hanoi för en serie konserter i samband med ambassadens uppmärksammande av 50 år av diplomatiska relationer mellan Sverige och Vietnam.

GSKK ❤ Florian Benfer

Gustaf Sjökvists Kammarkör kommer från och med hösten 2018 att inleda ett samarbete med kördirigent Florian Benfer som konstnärlig ledare.

Frank Martins mässa för dubbelkör

Musik och poesi med livets stora frågor i centrum; frihet, hot och död, men också kärlek, förtröstan och hopp. Huvudnumret för konserten i slutet av november är Frank Martins mässa för dubbelkör men vi bjuder även på musik av Einojuhani Rautavaara, Karin Rehnqvist och Nana Forte.

Kören uruppför Lux Aeterna

Med stöd från Kulturrådet har kören beställt a cappella-stycket Lux Aeterna komponerat av svensk-amerikanske Matthew Peterson.

Lyckad turné med Benny Andersson

Uppsala, Gävle, Västerås och Stockholm. Fyra orter och fem utsålda konserter senare ser vi tillbaka på en alldeles fantastisk turné tillsammans med Benny Andersson, Cecilia Rydinger Alin och Göran Arnberg. Att få umgås och musicera tillsammans med dessa storheter inom musikens värld är en sann förmån som vi är mycket glada och tacksamma över.

Stravinskij i Aix-en-Provence

Dagarna är fyllda av aktiviteter för Gustaf Sjökvists kammarkörs damer just nu, i Aix-en-Provence i Frankrike.

Avslutningskonsert vid Försommarfestivalen Körkraft

Sveriges Körförbund arrangerar försommarfestivalen Körkraft och vi har fått äran att framföra årets avslutningskonsert. Festivalen äger rum 27-29 maj och huserar även denna gång på Skeppsholmen i Stockholm, med den vackra Eric Ericsonhallen som nav.

Rysk musik med dirigent Maria Goundorina

Verket The Sealed Angel, Den beslöjade ängeln, är komponerad av Rodion Sjtjedrin och har sina rötter i traditionen av musik med liturgiskt innehåll skrivna av Tchaikovsky och Rachmaninov.

ChoralAid-insamlingen nådde otroliga 472,900 kronor!

Vad vi är stolta över att vara del av en gemenskap där körsång förenar oss och medmänsklighet står högt på agendan. Idag på nyårsafton avslutas insamlingen och vi är stolta över att så många bidrog!

Hedersuppdrag vid årets Nobelfest!

Kören har fått den stora äran att underhålla vid årets Nobelmiddag i Blå Hallen, Stockholms Stadshus, torsdag den 10 december.

Nya och gamla musikaliska byggstenar

Följ med till körmusikens högsta höjder när vi presenterar några fantastiska byggstenar ur körrepertoaren på konserten Arkitektur i musiken.

Uppskattad tradition i Uppsala – Sacred Pearls

På Allhelgonadagen medverkar vid en musiktradition i vår grannstad Uppsala. Det bjuds på omtyckta körsatser med religiösa texter. Liksom tidigare år får publiken delta och bilda en enorm kör och tillsammans med körerna framföra den kända Hallelujakören ur Händels Messias.

Fina recensioner av skivan Kärlekens tid

Det är väldigt trevligt när vi får uppskattning för det arbete som vi lägger ner på våra projekt. I detta fall var det verkligen ett kärt besvär och ett härligt samarbete med Benny Andersson som resulterade i skivan Kärlekens tid. Här följer två fina recensioner från DN Kultur samt SR:s Kulturnytt.

ChoralAid på Kulturnyheterna

Vi är stolta och glada över att vår kampanj #ChoralAid har blivit uppmärksammad i rikstelevisionens Kulturnyheterna på SVT1 under tisdagskvällen.

Kärlekens tid – konsert och skivsläpp med Benny Andersson

Konserthösten börjar mycket roligt och spännande för vår del med ett skivsläpp med tillhörande konsert tillsammans med Benny Andersson. Det var för snart två år sedan som Benny Andersson fick frågan "Ska vi inte göra en skiva med din musik?" av Gustaf Sjökvist.

Uppskattad avslutningskonsert för Musik vid Siljan

Kören har en lång tradition av medverkan vid Musik vid Siljan. Många är resorna dit upp, när sommaren är som allra vackrast i Dalarna. I år medverkade kören vid avslutningskonserten som hölls vid Karlfeldtsgården Sångs i Sjugare, Leksand. Den framfördes till minne av både Gustaf Sjökvist och Tomas Tranströmer. Två giganter som gått ur tiden med bara några veckors mellanrum.

Storkyrkans konsert till minne av Gustaf

Till sista plats var Storkyrkan i Gamla stan fylld när konserten till Gustafs minne hölls på söndagen den 10 maj. Kören framförde bl.a. Mozarts Requiem samt verk av Sandström, Whitacre, Nystroem, Poulenc och Lidholm.

Nu finns kören också på Instagram

Vänner av trevliga Instagram. Nu har kören även tagit klivet in/ut dit. Så följ oss gärna för att ta del av bilder, filmer, minnen, konserter m.m. Ikväll blir det repetion inför söndagens konsert i Storkyrkan. Ha en strålande torsdag!

Lukaspassionen av Martinsson & Greider

Skivsläpp! Det är den första inspelningen av Rolf Martinssons och Göran Greiders Lukaspassion, som uruppfördes 2012, finns nu att lyssna på.

Med fantastisk efterklang. Vi bär dina toner vidare Gustaf.

En enormt känslosam dag är till ända. Vi var över 800 personer som tog farväl av Gustaf vid begravningsgudstjänsten i Storkyrkan på lördagseftermiddagen. Kistan var oerhört vackert dekorerad med bugande liljekonvaljer som växte fram ur det mossbeklädda kistlocket.

Utsålt på Prins Eugens Waldemarsudde

På vackra Waldemarsudde bjöds det på spännande musik och textläsning på tisdagskvällen. Det var utsålt och publiken kunde njuta musik av Jean Sibelius, Ture Rangström, David Wikander, Hugo Alfvén och Wilhelm Stenhammar. Samt höra texter om Prins Eugen och glimtar ur hans liv.

Lyckad miniturné till Vadstena & Linköping

Kören drog något söderut till domkyrkan i Linköping och Klosterkyrkan i Vadstena och framförde två starka konserter med nutida svenska tonsättare som mötte dåtida föregångare i en lika angelägen som aktuell betraktelse över fred, frihet och framtid.